
Halmstad Golfarena - the story
2008
Varför finns det inga vettiga golfanläggningar där man kan träna golf på samma sätt som det spelas på banan? Den frågan blev starten på arbetet med Halmstad Golfarena. Det är lite oklart i vilket sammanhang som frågan ställdes, men den skedde i en diskussion där Göran Christiansson, Hans Andersson och Martin Siljegård fanns med. Saker händer av olika anledningar. Halmstad Golfarena hände för att någon i sällskapet helt enkelt och retoriskt frågade sig själv: "- Men om det nu inte finns någon bra träningsanläggning, varför bygger vi inte en då?". Och det var starten på ett rätt häftigt projekt.

2009
I Frösakull/Ringenäs hittar vi en bit mark som skulle vara lämplig att bygga en golfanläggning på. Närmsta granne är Ringenäs GK och i närheten ligger dessutom Halmstad GK, Haverdals GK och Holms GK. Med andra ord en plats omringad av golfklubbar och engagerade golfare. Marken ägs av Halmstad kommun och en diskussion om möjligheten att få arrendera marken inleds - vilket visar sig fungera på ett sätt som möjliggör de planer som börjat växa fram.
Golfbanearkitekten Christian Lundin anlitas för uppdraget att rita och designa en världsunik träningsanläggning för golf. Diskussioner om utformningen förs även med en rad duktiga golfare och namnkunniga golftränare. Eftersom det inte finns något liknande att jämföra med blir det en hel del gissningar och spekulationer om vad som kan fungera bra för syftet.
2010
I maj 2010 påbörjas byggnationen av vår golfanläggning. Tidsplanen är minst sagt offensiv - första veckan i september ska första området vara färdigställt och gräsfrön ligga i backen. Det finns en tydlig arbetsgång för när olika ytor ska vara klara och känslan är att det här blir tufft. Vädret måste vara med oss. Får vi en blöt sommar finns det inte en chans att vi hinner klart med alla markarbeten. Det är trots allt en hel del jord och sand som ska flyttas runt.
Parallellt med alla markarbeten påbörjas bygget med Arenahuset. Inte minst måste vi dra in el, vatten och avlopp i takt med att vi bygger golfytorna. Det blir en hel del rör och slangar som ska ner i marken, så det gäller att planera väl och kommunicera mellan de olika bygglagen. Under sommaren är det otroligt mycket maskiner igång samtidigt och vi har ett Irländska golfbanebyggare, anläggare och byggare från NCC, bevattningsanläggare från Östorps bevattning, elektriker från Assemblin och så vidare. Samarbetet fungerar dock väl och det är mycket tack vare god planering och fungerande arbetsledning där många människor från olika bakgrunder drar åt samma håll. Kunniga personer från golfbranschen menar att vår anläggning är ett av de mest avancerade och konstruktionsmässigt mest korrekta golfbanebyggen som uppförts i Sverige. Vår ambition är att bygga en anläggning som fungerar oavsett väder och årstid, då blir det en del att hålla reda på.
Första veckan i september sår vi helt planenligt den första ytan på Halmstad Golfarena. Det som ska bli ett unikt träningsområde för närspelsträning. Känslan är mycket bra och redan innan gräset kommit upp förstår vi att det kommer att bli en uppskattad del av anläggningen. Därefter fortsätter vi att färdigställa område efter område enligt tidsplanen. Vi tvingas dock ta en paus under några veckor i oktober när en tidig höstkyla ger oss frost, men i november blir det milt igen och vi blir i det närmaste klara med våra målsättningar för året.
Höstkylan ställer till det lite när vi tvingas gjuta betongplattan till Arenahuset i minusgrader. Men med en rejäl täckning av allt och många värmefläckar så löser vi allt på ett tillfredställande sätt. Utan betongplattan färdig innan jul stannar all byggnation upp helt - men det löste sig tack vare en hel del kreativitet och hårt jobb. Det blev inte varmare fram mot jul och dagarna innan ledigheten bottnade kvicksilvret på -20 grader och vi tvingades avbryta allt byggarbete.
2011
Under våren fortsätter såväl bygget av Arenahuset och grönytor. Våren blir dessvärre väldigt kall och det tar lång tid innan marken tinar upp. Gräset har dock klarat sin första övervintring mycket bra och det är bara några få områden där vi tvingas så om, eller stödså med nytt gräs. Samtliga ytor såddes med gräsfrö och inget färdigt gräs användes. Den sista ytan som såddes var den lilla puttinggreenen utanför entrén till Arenahuset. Det var helt enkelt inte möjligt att komma åt ytan tidigare på grund av all byggnation som pågick där. Vi hade dock satt ett absolut sista datum då krypvensfröna var tvungna att komma i jorden för att gräset skulle hinna ta sig någorlunda innan invigningen i juli.
Med ett hektiskt schema och en hel del långa dagar närmade vi oss invigningsdatumet den 7:e juli alltför snabbt. Det kändes minst sagt stressigt och faktum är att det sista snickarna och målarna lämnade huset bara timmar innan våra första gäster skulle anlända. Ungefär som det ser ut på husrenoveringsprogrammen på TV. De sista bilderna till hemsidan fotades runt fem på morgonen invigningsdagen - men allt löste sig till sist.
Invigningen var en glad tillställning med ett par hundra gäster. Såväl kommunchefen som representant från Sveriges Olympiska Kommitté invigningstalade. Det första golfslaget på Halmstad Golfarena slogs av Alexander Hjalmarsson - flerfaldig världsmästare för enarmade golfare. I efterhand berättade Alexander att han aldrig varit så nervös som han var inför invigningsslaget. Helt i onödan visade det sig när bollen vackert flög precis dit den skulle och allt under publikens uppskattande jubel. Halmstad Golfarena förklarades invigt.
Sommaren 2011 öppnades först rangen och därefter puttinggreen och närspelsområdet.