top of page
skidarenan1_logo.jpg

Spårstatus

Stängt för säsongen

20180209_084816.jpg
arenahus_skymning.jpg

Kan man verkligen tillverka snö i Halmstad?

Svaret är ja – under förutsättning att det blir tillräckligt kallt. Och tillräckligt innebär cirka tre minusgrader. Bäst är det när temperaturen kryper ner mot minus åtta till tio grader. Faktum är att det gör det rätt ofta på vintern i Halmstad, men inga längre perioder.

Därför har vi ett modernt, högeffektivt konstsnösystem som består av sju stycken snökanoner, två lansar och fem fläktkanoner, som vi kan flytta runt på anläggningen och tillverka snön där den behövs – i spåret.

 

Spåret är som längst ca: 2 kilometer, men det varierar beroende på säsong och kyla. Särskilt kuperat är det inte, men åka ovallat kan bli tyngre än du tror…

 

Vi lägger dubbelspår hela sträckningen och om snötillgången möjliggör det skapar vi förutsättningar för skateåkning. Preparering av spåren sker med en pistmaskin som har fräs och dubbla spåraggregat, eller så använder vi en spårsläde  – allt beroende på väder och åkbelastning. Ibland är det bäst att inte röra spåren alls om de är hårda, eller om det är varmt ute. Vi bedömer dagligen huruvida omspårning ska genomföras och detta sker huvudsakligen nattetid för att spåren ska kunna frysa ihop till nästa dag. Hög spårkvalitet är något som vi vill kunna leverera dagligen med stolthet.

 

Uppdatering av spårstatus sker på www.skidspar.se, samt på vår facebooksida https://www.facebook.com/skidarenan Där hittar du aktuell spårlängd och när vi senast spårade om etc.

 

Beroende på väder och tid på året kommer vi försöka skapa en snöbädd med ett djup på ca: 50-70 cm och en bredd på 3-4 meter. Den totala snöåtgången blir då ungefär 6000 kubikmeter (kbm) och med ett medeluttag (140 kbm/h vid -6 grader) av snösystemets kapacitet borde vi klara av att producera 2 km spår med en dryg veckas ihållande kyla (maxkapacitet 200 kbm/h vid -8 grader). Vindförhållanden sprider snön vilket medför att allt vi tillverkar inte går att ta vara på. Även luftens fuktighet påverkar snökvaliteten och mängden som är möjlig att producera.

 

Varje år åker vi på mycket uppskattade träningsresor tillsammans. De senaste åren har "Glidarresan" gått till Mora för träning i Vasaloppsarenan och 2020 var vi mer än 30 personer som åkte många mil, tekniktränade och fick skidvänner för livet. Givetvis siktar vi mot nästa "Glidarresa", men i dagsläget vet vi inte när den kommer att bli av. Kontakta oss för mer information och titta gärna på filmen från en av våra tidigare resor. 

Glidarresan 2018 - Vasaloppsarenan i Mora

bottom of page